O solutie optima pentru agoniseala dumneavoastra este reprezentata de constituirea unui depozit sau cont de economii, care sa va asigure si o dobanda corespunzatoare inflatiei.
Daca suma pe care doriti sa o depuneti este destul de consistenta, puteti sa negociati care va fi valoare dobanzii acordate de banca pe care ati ales-o sa va administreze economiile. Dar daca este mai mica trebuie sa tineti cont de anumiti pasi care sa va poata aduce o crestere a sumei economisita de dumneavoastra.
Alegerea unei anumite banci, difera in functie de ceea ce doreste fiecare client in parte. Daca sunteti mai comozi si aveti deja un cont de depozit deschis la o anumita banca, cel mai simplu lucru pe care il putei face, este sa depuneti banii in contul respectiv, nefiind interesati de ce dobanda veti obtine. In schimb, daca vreti ca depozitul dumneavoastra sa beneficieze de cea mai buna oferta de pe piata, atunci va trebui sa studiati in permanenta piata bancara si sa va mutati periodic banii de la o banca la alta. Pentru a alege cel mai bun depozit bancar, care sa va ofere un randament foarte ridicat pentru economiile dumneavoastra, varianta cea mai plauzibila este reprezentata de comparatiile online.
Acestea folosesc o baza de date, cu toate bancile din tara, precum si programe care, in baza unor date pe care trebuie sa le introduceti (suma depusa, perioda sau data scadenta, moneda etc), va vor oferi posibilitatea de a alege cea mai buna dobanda. Dobanzile oferite pentru depozitele dumneavoastra difera foarte mult, in functie de scadenta. Se intalnesc doua feluri de dobanzi: la termen si la vedere. Dobanzile la vedere sunt acordate pentru depozitele care nu au ajuns la scadenta stabilita prin contract, si sunt considerabil mai mici decat cele la termen. In schimb, aceste dobanzi la termen, difera in functie de perioada scadenta a depozitului. De obicei, cu cat este mai mare perioada scadenta a depozitului, cu atata este mai mare si dobanda oferita. Scadenta la depozitele la termen, este la cele mai multe banci, la o luna, la trei luni sau la un an. Mare atentie ca, indiferent care ar fi perioada scadenta pentru un depozit, spargerea acestuia ( chiar si cu o zi mai devereme) atrage dupa sine pierderea acordarii dobanzilor aferente si calcularea unei dobanzi la vedere.