Cum se obtine permisul de conducere

Daca nu sunteti catusi de putin pasionati de masini si implicit de condusul acestora, dar va doriti permisul de conducere doar ca pe un moft, obtinerea acestuia va fi pentru dumneavoastra un lucru destul de dificil. Daca v-ati hotarat sa incepeti scoala de soferi, trebuie sa stiti ca este obligatoriu sa aveti implinita varsta de 18 ani si sa fiti apti din punct de vedere medical sa conduceti un autovehicul (fisele medicale difera in functie de categoria sau categoriile pe care doriti sa le obtineti) si sa nu fi avut vreo condamnare pentru infractiuni ce tin de regimul rurier (acestea reies din cazierul pe care il contine dosarul pentru inscriere la examen).

01Odata indeplinite aceste conditii puteti incepe cautarea unei scoli de soferi si, implicit, a unui instructor auto care sa se ocupe de pregatirea teoretica si practica a dumneavoastra. Trebuie sa va prezentati la sediul scolii alese, sa completati un formular tipizat (atentie, sa aveti actul de identitate la dumneavoasta!) si sa platiti taxa de scolarizare.

Dupa aceste formalitati, vi se va stabili o data la care sa incepeti primele ore de legislatie si apoi de conducere pe drumurile publice, cu mentiunea ca inainte de a incepe efectiv sa conduceti masina  de scoala, veti fi testat psihologic si veti da un mic test de verificare a cunostintelor de legislatie rutiera.

Odata declarat admis la acest test (15 intrebari din 26) puteti incepe cel mai important pas al scolarizarii, si anume inceperea orelor de condus. Aceste ore se efectueaza in prezenta instructorului auto (sunt necesare 30 de ore de condus), iar pe parcursul lor veti invata o buna parte din secretele conducerii unui autovehicul (parcari, mers su spatele, pornitul din rampa etc). Experienta va veni cu timpul, pe masura ce veti acumula multe ore si multi kilometri de condus.

La finalizarea acestora vi se intocmeste, de catre scoala care v-a pregatit, un dosar de participare la examen, unde va vor fi testate, mai intai, cunostiintele teoretice, iar daca sunteti declarat admis (minim 22 de intrebari din 26) veti fi programat pentru proba practica, unde veti fi evaluat de catre un agent de la Politia Rutiera. In momentul in care sunteti declarat admis si de acesta, mai aveti doar sa asteptati ca permisul sa va ajunga la domiciliu printr-o firma de curierat si veti fi sofer cu acte in regula.

Lasă un răspuns