Ce-i desparte și ce-i unește pe Eco și Genialii?

unirea

A fost odată ca niciodată o Mamă căreia îi plăcea să conducă o maşină mare şi frumoasă. A fost odată ca niciodată un Tată care dorea să aibă tot ce doreşte Mama şi ceva în plus: siguranță, comfort, consum şi emisii reduse. În povestea lor apar şi doi minunați copii, plini de energie, atraşi de vacanțe şi plimbări. Să le spunem  Familia Genialii.

A fost odată o Mamă care iubea mersul pe bicicletă. A fost odată un Tată care iubea ce iubeşte Mama, dar avea nevoie de ceva în plus: viteză.  Există şi aici nişte copii iubitori de natură, biciclişti, plimbăreți şi dornici de orice e nou. Să le spunem Familia Eco.

Genialii tocmai au parcat în fața blocului noua lor maşină: Honda CR-V Hybrid. Se dau toți patru jos în acelaşi timp, închid uşile, îşi iau plasele de cumpărături din portbagaj şi intră în casă. În acest timp Tatăl Eco priveşte totul de la geam. Mama Eco îi surprinde privirea şi pufneşte cu amărăciune: „Din cauza unora ca ei, o să murim intoxicați.”

A doua zi dis de dimineață, cam cu o oră înaintea celorlalți vecini, familia Eco coboară echipați bine, cu căştile, bicicletele, rucsacul cu haine de schimb, ghiozdanele copiilor. Toți, în şir indian, ca în fiecare zi, merg spre serviciu şi şcoală.

La scurt timp, familia Genialii opresc ceasul care țiuie uşor și coboară din pat pe rând. Se pregătesc în voie, iau micul dejun, se îmbracă şi ies din casă spre şcoală şi serviciu.

În fața şcolii ajung cam în acelaşi timp, Genialii opresc pe dreapta. Mama coboară din maşină, deschide uşile copiilor, îi pupă pe fiecare pe frunte şi le urează zi frumoasă.

Pe stânga, în fața şcolii, Mama Eco, parchează bicicleta, ajută copiii să facă la fel, observă că pelerina de ploaie o încurcă puțin când vrea să-şi sărute copiii care au mâinile destul de înghețate şi ei.

Mama Eco are timp de câteva priviri pe furiş către vecina sa. Observă botinele cu toc, fusta scurtă, dresul subțire, haina de stofă perfectă pe corp, gândeşte prea repede „cât timp are de pierdut!”.

Mama Genialilor vede şi ea familia Eco. Salută discret cu mâna. Îi vede înfrigurați, grăbiți, posomorâți, cu cizme, căşti, pelerine, rucsace cum o iau din loc pedalând. Gândeşte şi ea rapid „oare le place aşa?”.

Copiii familiilor Eco şi Genialii sunt în aceiaşi clasă. Învață cu toții bine. Sunt buni prieteni, dar numai la şcoală. De ce? Acasă aud prea des că ceilalți ar fi „prea acri”, „prea înfumurați”, „prea inconştienți”, „prea risipitori”, „prea zgârciți” etc. Nici nu mai contează care şi cum, ei toți aud ceva despre vecinii lor. Și nu tocmai de bine.

În pauze ei observă că au acelaşi tip de sendviş, vorbesc despre aceleaşi filme, desene, cărți, împart aceiaşi pasiune pentru muzică şi jocuri de societate.

Le-ar plăcea să ducă prietenia aceasta acasă. Sunt aproape siguri că au multe lucruri în comun, dar…cine îndrăznește să treacă peste războiul mut al familiilor lor? Nimeni!

La finalul orelor, povestea de dimineață se repetă. Familia Eco pedalează spre casă, familia Genialii urcă în maşină şi conduc tot spre casă. Da, același bloc, același cartier.

În seara aceea, în ambele familii, copiii anunță că a doua zi este şedință cu părinții. Mamele decid amândouă, dar separat, fiecare în casa ei, că e rândul taților să meargă la ședință. Acesta este momentul când au început să piardă controlul situației.

Tatăl Eco a plecat acum 30 de minute de la serviciu și pedalează insistent să ajungă la timp la ședință. Deodată face pană și e nevoit să se oprească și să meargă pe lângă bicicletă.

E convins că va întârzia. Dar surpriză, Tata Genialilor, plecat acum 10 minte de la serviciu, trece pe lângă vecinul său și, fără să gândească prea mult, oprește. Îl invită să urce în dreapta și acesta este momentul când cei doi vecini au prima lor discuție normală.

– Spre școală?

– Da!

– Și eu! Ajungem imediat!

– Cred și eu, doar că poluăm mai mult decât dacă mergeam pe jos.

– Zici?

– Păi da, noi suntem ecologiști, nu suntem de acord cu poluarea aceasta masivă a mașinilor, mai ales a celor mari ca aceasta.

– Înseamnă că nu ai auzit de tehnologia Honda Hybrid ? Motorul are trei moduri de funcționare Motor Drive, Hybrid Drive și Electric Drive.

– Hybrid, zici?

– Da, mașina asta este CR-V Hybrid care combină un motor pe benzină, două motoare electrice și o baterie cu litiu-ion. În funcție de condițiile predominante, selectează și trece automat între trei moduri de conducere.

Acesta este momentul când Tatăl Eco a înțeles că are o șansă la o mașină, dar mai ales la o viață normală. Și nu s-a mai putut opri din a pune întrebări:

– Când folosește mașina unitatea electrică?

– La pornirea de pe loc, și la viteze mici motorul electric folosește energia din baterie. Când este necesară mai multă putere, generatorul va începe să reîncarce bateria. Acest lucru se realizează simplu fără a fi necesară intervenția celui ce conduce.

– Ce înseamnă Hybrid Drive?

– Înseamnă că motorul pe benzină și motorul electric lucrează împreună. Se folosește, de exemplu, atunci când se accelerează la viteze mai mari.

Discuția a continuat până când a început ședința. Tatăl Eco nu a fost deloc atent la ce s-a discutat acolo. Gândurile i-au rămas la căldura, comfortul emanate de mașina din care tocmai coborâse și, de ce nu, la relaxarea vecinului său.

La întoarcere, cei doi bărbați au văzut firesc să meargă împreună spre casă. Discuția despre alte modele Honda și avantajele unei mașini au continuat la fel de normal pe cum începuse.

Tatăl Eco nu avea niciun motiv să recomande bicicleta. Da, nici măcar pentru condiția fizică, pentru că vecinul său părea că stă bine și la acest capitol. Ce să mai, familia Genialii părea că deține secretul pentru o viață armonioasă, fără griji!

În fața blocului cei doi vecini au coborât. De sus, cele două soții i-au văzut. Mama Eco a simțit că explodează de furie. Mama Genialilor a zâmbit și a așteptat povestea soțului ei.

În seara aceea în casa familiei Eco lucrurile au luat-o razna cu totul. Cei doi soți au trecut de la nervi – pentru că Tatăl și-a încălcat principiile ecologiste și a urcat în mașina vecinilor – până la povestea despre mașina vecinilor care, culmea, e un hybrid, deci o poate conduce fără griji și principii încălcate chiar și un ecologist. În noaptea aceea familia Eco nu a dormit. Au căutat oferte Honda!

Săptămâna următoare ambele familii au avut serbare la școală. Ambele mame au purtat tocuri, haine de stofă și poșete, copiii au urcat în căldura mașinii cu fix 20 de minute înainte de a începe serbarea și asta pentru că ambii tați conduc o Honda Hybrid și sunt și ecologiști.

Acum cele două mame fac planuri pentru masa de Revelion! Visează la un brad artificial realizat din materiale eco pe care să îl împodobească în casa scării. Copiii lor, în sfârșit, reușesc să se bucure de timpul liber împreună!

Pentru o viață relaxantă și armonioasă în familie, fiți ecologiști deștepți, așa ca familiile Eco și Genialii!

Lasă un răspuns