Casă pentru o viață

Casă-pentru-o-viață

Cultura în care am fost crescută implică, printre alte sentimente de siguranță, acela de a avea o casă. Când eram fără copii, visul la o casă reprezenta de fapt un apartament micuț, mobilat după gustul meu şi al soțului, unde să venim de oriunde şi să ne bucurăm de linişte şi, în weekend, de un joc cu prietenii noştri.

Azi, când din viața noastră fac parte şi cei doi copii, casa visurilor e o casă cu etaj, cu puțină grădină pentru a avea unde zburda ei, cu un loc de grătar şi garaj.

Nu vă zic întâmplător toate acestea. Visul nostru prinde aripi tot mai îndrăznețe. Uneori stăm la birou, intrăm pe site-ul oficial şi căutăm proiecte case cu etaj cât mai apropiate de visul nostru.

Ştim că dacă am găsi şi cumpăra un teren, în cartierul dorit de noi, aproape de locurile pe care le frecventăm zilnic, următorul pas ar fi programarea unei prime întâlniri cu una dintre persoanele care oferă consiliere în proiectarea unei case.

Construcția unei locuințe este un proiect de durată, cu numeroase modele strategice şi financiare. Sunt câteva aspecte care ar putea descumpăni pe mulți fix înainte de a se aventura să înceapă: efortul fizic, planificarea detaliilor, alegerea materialelor şi costurile. S

unt de principiu că acea casă a visurilor necesită din start tot ce e mai bun, de la echipa de profesionişti, materiale rezistente, acoperiş de calitate până la mobilă personalizată. Nu faci o casă pentru un an, ci pentru o viață, nu?

Până să ajung să mă gândesc la detalii de design, la culori, e important să am în vedere cu cine plec la drum. Nu există preț prea mare pentru a-mi asigura liniştea în ceea ce priveşte calitatea serviciilor.

Implicarea unei echipe cu tot sufletul într-un proiect de parcă ar realiza casa pentru ei, asta îmi doresc. Mi se pare că dacă ai echipa potrivită, dacă simți că lucrurile merg bine de la primele întâlniri, inclusiv în stabilirea detaliilor, e cazul să bați palma şi să te bucuri că visul tău e pe mâini bune.

În jurul nostru aud des vorbindu-se despre case pasive, economice, durabile. M-am documentat puțin şi am ajuns să înțeleg şi să îmi conturez visul tot mai mult.

Cei de la AIA Proiect ar fi potriviți pentru proiectul nostru deoarece fac case exact cum ne dorim, folosind inteligent resursele, reducând la minim consumul de energie neregenerabilă încă din procesul de proiectare al casei. Da, ne dorim o casă cât mai aproape de una pasivă. Vrem panouri solare, izolație cu minim pierdere de căldură şi sistem de ventilație cu recuperarea căldurii.

Amplasarea ferestrelor ar trebui să ajute la minimizarea folosirii energiei electrice şi o temperatură confortabilă indiferent de sezon.

Odată ce am echipa, mă pot gândi la aspectele ce vor face casa durabilă, confortabilă, economică. Am întocmit o listă scurtă fără de care nu-mi văd casa visurilor. Care ar fi acestea? Să le luăm pe rând:

1. Spațiul

Când pleci de la bloc la casă, în primul rând te gândeşti la spațiu. E important să fie generos, dar şi bine optimizat. Cum am stabilit deja, casa este construită pentru termen lung şi spațiul trebuie gândit luând în calcul multe aspecte ce s-ar putea schimba în timp.

Este important atât numărul de camere, dar şi compartimentarea lor, spațiul rămas în camere şi cum va fi el folosit.

De asemenenea, pentru a nu cădea în plasa părinților şi bunicilor noştri de a construi anexe la nesfârşit după ce am terminat casa, ar fi bine să le includem în proiectul inițial.

2. Izolația casei

Indiferent de zona în care aş alege să o construim,  izolația pereților trebuie să fie făcută cu materiale de bună calitate. Izolația interioară şi exterioară va spori confortul, va reduce costurile de încălzire şi va da rezistență casei. De asemenea ar ajuta şi la aspectul estetic.

Casa poate fi tratată inclusiv cu materiale ignifuge şi cu rol de antifon. În ziua de azi, o casă izolată bine, oferă un avantaj uriaş în fața uneia cu o izolație precară.

3. Sistemul de încălzire şi răcire

Oferta pe piață este generoasă inclusiv în ceea ce priveşte confortul termic. Aş merge pe mâna echipei şi aş fi foarte curioasă ce sistem de încălzire mi-ar recomanda să instalez: în pardoseală, cu calorifere sau prin recuperare de căldură?

Informațiile pe care le am în acest moment, îmi demonstrează că sistemele care utilizează temperatură redusă, necesită o investiție inițială puțin mai mare, dar costurile consumurilor lunare sunt mult mai scăzute apoi. D

e asemenea cea mai recomandată soluție pare a fi, atât încălzirea, cât şi răcirea, prin intermediul suprafețelor radiante mari, asigurând confortul fără curenți de aer.

Nu credeam că poate fi un aspect atât de important de luat în seamă, dar când soțul meu mi-a prezentat avantajele ventilației mecanice cu recuperare de căldură, mi-am dat seama că e un aspect de trecut pe shortlist.

Cu toții vrem costuri reduse cu încălzirea casei, dar atunci când acest lucru este realizabil cu asigurarea cantității necesare de aer proaspăt indiferent de activitățile desfășurate și a unui control al umidității, lucrurile par a fi de-a dreptul sub control.

4. Sistem smart-home

Internet of Things a luat amploare în ultimii ani, iar acum putem controla orice prin internet, de la lumini, încălzire, aer condițonat la aspirator şi filtru de cafea.

Pentru a ne putea bucura de toate acestea, este nevoie de acces la internet şi o aplicație pe telefon, tabletă sau laptop care le poate controla pe toate.  Această tehnologie este o soluție găsită pentru confortul nostru, care modernizează aspectele vieții. Pare a fi un moft, dar cred că în multe privințe e de un real ajutor.

5. Design

Stilul care ni se potriveşte ca şi design este cel mediteranian. Văd totul luminat natural, decorat cu nuanțe care au legatură cu natura, materiale precum lemn, piatră, metal.

Acest stil pune accent pe elemente care prezintă curburi, oglinzi, mozaic, care pot fi îmbinate şi cu obiecte de decor tradițional. Casele mediteraniene mă duc cu gândul la vacanță, la Grecia, la mare şi insuflă acea stare de bine, de relaxare pe care mi-aş dori să o avem cât mai mult.

Îmi văd prietenii, la rândul lor părinți, în livingul nostru generos, bucurându-se de un pahar de vin şi de o discuție relaxantă, în timp ce copiii se joacă în grădină sau sus, la etaj, unde ar fi în siguranță.

Culorile mele preferate, albastru-turcoaz şi galben, ar nuanța plăcut şi discret încăperile, scoțând în evidență micile detalii care ne reprezintă.

Ar fi minunat să vă scriu toate acestea de pe terasa casei mele, dar mai am de aşteptat. Cât? Nu ştiu. Ceea ce ştiu sigur e că, în casa visurilor noastre, de iubire şi înțelegere ne-am ocupa noi adulții, de gălăgie şi veselie, s-ar ocupa copiii noştri, care nu mai au răbdare până vor avea camera lor.

Lasă un răspuns