In momentul in care doriti sa achizitionati un imobil, trebuie sa va informati foarte bine cu privire la actele care trebuie facute in acest sens si ce conditii trebuie sa indeplineasca imobilul respectiv pentru a putea fi vandut. Acest lucru poate fi facut cu ajutorul unui avocat, si chiar daca tarifele percepute sunt destul de mari, cu siguranta merita, deoarece astfel veti elimina orice risc. De obicei, la achizitia unei locuinte, majoritatea persoanelor sunt interesate de vechimea constructiei, zona in care se afla, felul constructiei (decomandat sau semidecomandat), etajul (ultimul etaj fiind dezavantajat), tipul constructiei (placi beton, BCA sau caramida) si vecinii.
Puteti opta pentru diverse firme de constructii care comercializeaza apartamente la cheie in blocuri noi, avand posibilitatea sa va alegeti finisajele interioare, pentru apartamente achizionate direct de la proprietar si pentru apartamente achizitionate prin intermendiul unei agentii imobiliare.
Odata gasita o locuinta si stabilit un pret convenabil pentru ambele parti (vanzator si cumparator), trebuie incheiat un contract de vanzare-cumparare de catre un notar. De foarte multe ori, pentru a plati taxe si onorarii cat mai mici, vanzatorul si cumparatorul se inteleg sa declare un pret mai mic decat cel real, in contract, dar acest lucru nu este intotdeauna un mare avantaj, deoarece poate sa apara o terta persoana care sa isi revendice dreptul de proprietate asupra imobilului tranzactionat. In momentul realizarii unei tranzactii imobiliare, trebuie platite tot felul de taxe si comisioane, cum ar fi onorariul notarului, comisionul agentiei imobiliare, cadastrul, impozitul pe venitul realizat din vanzare (doar vanzatorul), etc.
Daca apartamentul este achizitionat prin credit ipotecar, mai trebuie sa aveti in vedere si avansul, comisioanele bancii si analiza dosarului etc. Ipoteca reprezinta o modalitate prin care o banca isi garanteaza un credit oferit fata de un creditor prin punerea gaj a imobilului achizitionat. In momentul in care apelati la un credit ipotecar, tineti cont de veniturile pe care le puteti realiza, astfel incat cuantumul ratei lunare sa nu depaseaca 50 % din totalul veniturilor realizate intr-o luna. Pe langa dobanda (variabila de la o banca la alta) veti mai plati si asigurarea obligatorie a imobilului si evaluatorul din partea bancii.