Cand vine vorba de prezervative, opiniile sunt extrem de diverse. In cele ce urmeaza, vom incerca „sa facem lumina” si sa va prezentam, astfel, ce mituri s-au formai in jurul prezervativului.
Mitul 1: Este o metoda complicata
Unele persoane considera faptul ca aceasta metoda de protectie nu este una prea convenabila, deoarce ele cred ca s-ar putea pierde prin organismul femeii, prin vagin sau prin uter. Prezervativul aluneca? Da, poate aluneca daca nu este marimea potrivita sau daca nu a fost corect asezat pe penis. Este nevoie de o interventie de natura chirurgicala pentru a-l scoate? Raspundem in cele ce urmeaza.
Adevar: Studiile sustin faptul ca prezervativele rar aluneca in timpul actului sexual. De obicei, doar 2% se rup sau aluneca total si asta din cauza ca nu au fost utilizate conform instructiunilor. Alunecarea din timpul retragerii penisului poate fi prevenita, daca se va tine cu o mana baza prezervativului. In cazul in care prezervativul va aluneca, el va ramane in interiorul vaginului si nu se va deplasa in alta parte a organismului femeii. El va putea fi cu usurinta recuperat si nu este nevoie de interventie chirurgicala. Partenerul ar trebui sa ii spuna ce s-a intamplat, in asa fel incat ea, daca va dori, sa ia niste contraceptive de urgenta.
Mit 2: Nu este eficace
Multi barbati, dar si multe femei, nu vor sa utilizeze prezervativele pentru ca nu considera ca ar fi eficiente in ceea ce priveste prevenirea sarcinilor si a bolilor cu transmitere sexuala.
Adevar: Prezervativul masculin are rolul de a crea o bariera care tine sperma departe de vaginul femeii, prevenind, astfel, sarcina. De asemenea, tine si afectiunile de natura sexuala departe, deoarece virusii nu pot trece de pelicula de latex sau din poliuretan din care este format prezervativul.
Acesta reprezinta unica metoda contraceptiva care poate proteja persoanele de bolile cu transmitere sexuala, inclusiv HIV. Este necesar sa fie utilizat la fiecare act sexual, indiferent ca este vorba de sexul vaginal, anal sau cel oral. De asemenea, pentru a fi eficient este necesar sa fie asezat pe toata lungimea penisului, pornind de la varf si pana la baza sa. Riscul de transmitere a infectiilor este mult mai mare in situatia in care nu este utilizat prezervativul.
Lubrifierea este un factor important pentru ca ajuta la prevenirea ruperii prezervativului. Exista trei metode pentru a sigura lubrifierea si anume:
- secretii vaginale naturale;
- adaugarea de lubrifiant;
- utilizarea unor prezervative care au fost puternic lubrifiate.
Lubrifiantii pe baza de glicerina sau silicon, dar si pe baza de apa, se pot folosi impreuna cu prezervativele din latex. Nu este recomandata utilizarea celor pe baza de ulei, deoarece pot deteriora prezervativele.
Mit 3: Provoaca probleme de sanatate si are efecte secundare
Unele persoane cred, in mod incorect, ca prezervativele pot cauza anumite afectiuni, infectii sau chiar cancer.
Adevar: Nu s-au inregistrat pana acum efecte secundare serioase pe termen scurt sau pe termen lung. Atunci cand un prezervativ este utilizat, ejacularea are loc in mod normal. Nu exista dovezi ca ar produce cancer. De fapt, utilizarea sa in mod frecvent ajuta in prevenirea anumitor afectiuni, cum ar fi boala inflamatorie pelvina, cancer de col uterin si infertilitate.
Este posibil ca anumite persoane sa sufere de anumite iritatii ce pot sa apara in jurul vaginului si a penisului, mancarimi sau roseata. Reactiile alrergice severe implica:
- urticarie, eruptii cutanate pe mai multe zone de pe suprafata corpului;
- ameteli, dificultati de respiratie sau pierderea cunostintei.
Atat barbatii, cat si femeile pot fi alergici la latex. Insa, acest tip de alergie este mai putin intalnit in randul populatiei. Prezervativele care sunt fabricate din plastic sau din alte materiale, reprezinta o alternativa pentru cei care au alergie la latex. Se considera ca prezervativele din plastic ofera aceeasi protectie ca si cele din latex, insa nu s-au facut suficiente studii in acest sens. Cele care sunt fabricate din piele de miel, de exemplu, nu sunt eficiente in prevenirea bolilor cu transmitere sexuala.
Mit 4: Prezervativul provoaca ejacularea prematura
Unele persoane considera ca perzervativele constrang penisul sa intre in erectie, ceea ce duce la aparitia unei ejaculari premature.
Adevar: Utilizarea unui prezervativ masculin nu cauzeaza o ejaculare prematura. Dimpotriva, el ajuta utilizatorii sa ramana mult mai mult timp in erectie si sa previna ejacularea prematura, mai ales in cazurile in care prezervativul a ajuns o obisnuita.
Mit 5: Prezervativele sunt promiscue
Unii barbati si unele femei considera ca acestea ar incuraja promiscuitatea, infidelitatea sau prostitutia.
Adevar: Nu exista dovezi care sa sustina teoria ca prezervativele sau alta metoda de contraceptie ar afecta comportamentul unei persoane. Ceea ce s-a aflat in urma studiilor este faptul ca atitudinea sexuala nu este legata de ceea ce se foloseste pentru contraceptie. De fapt, utilizarea unor metode de acest gen arata multa responsabilitate din partea persoanei, pentru ca isi doreste sa se mentina sanatoasa si sa tina cat mai departe si sarcinile nedorite.
Mit 6: Prezervativele scad libidoul
Anumite cupluri considera in mod eronat faptul ca prezervativele au un impact negativ asupra dorintei sexuale si poate sa cauzeze si impotenta.
Adevar: Nu exista dovezi care sa arate ca prezervativele pot duce la impotenta. Unele cauze sunt de natura fizica, in timp ce altele sunt de ordin emotional. Ele nu au cum sa provoace impotenta. Totusi, unii barbati pot avea probleme in a-si mentine erectia atunci cand utilizeaza prezervativele. Vorbim de cei care au o anumita varsta, care considera ca ele pot sa ii faca sa aiba perceptii negative in timpul actului sexual; sa gandesaca ca nu vor simti placerea pe care si-o doresc. Se recomanda utilizarea unui lubrifiant care poate creste senzatiile din timpul sexului.
Unele cupluri pot deveni extrem de frustrate daca se vad nevoite sa se opreascca si sa foloseasca un prezervativ. Si ele sustin ca acestea ar atenua senzatiile. Totusi, sunt si multe cupluri care au invatat cum sa „se joace” cu ele si sa le introduca in preludiul lor. Multe femei si multi barbati afirma ca sexul este mult mai bun daca folosesc prezervativele, pentru ca se pot concentra asupra actului sexual fara sa isi faca griji ca ea ar ramane insarcinata sau ca s-ar putea imbolnavi unul dintre ei.
Unii prefera sa foloseasca prezervative care sunt foarte subtiri sau transpartente pentru a mari senzatiile. De asemenea, mai pot folosi lubrifianti pe baza de apa insa, trebuie avut grija la cantitatea care se pune; daca e prea mult, este posibil sa duca la alunecarea sa de pe penis.
Mit 7: Marimea conteaza
Unele persoane considera ca daca penisul are dimesniuni mai mari, nu vor gasi prezervative pe masura.
Adevar: Exista foarte multe branduri care fabrica prezervative in diferite marimi, culori, grosimi, texturi si pot fi sau nu acoperite cu spermicide. Utilizatorii sunt sfatuiti sa incerce marci diferite pentru a o alege pe cea care li se potriveste cel mai bine. Prezervativele cu dimesnsiuni de 49 mm sunt preferate celor cu dimensiuni mai mici. Desi nu exista o dimensiune standard pentru prezervativele mari, unii producatori produc prezervative cu o latime de 56 mm.
Mit 8: Prezervativele nu sunt necesare in cazul relatiilor stabile
Unele persoane considera ca prezervativele trebuie utilizate numai in cazul relatiilor ocazionale, in cazul celor extramaritale sau in cazul relatiilor sexuale pe bani.
Adevar: Prezervativele reprezinta o metoda contraceptiva potrivita pentru oricine, indiferent de statutul marital sau de comportamentul sexual adoptat si ar trebui folosit la fiecare act intim. Si in cazul cuplurilor stabile este recomandata aceasta metoda de contraceptie, indiferent daca motivul este sarcina sau mentinerea sanatatii.