Iubesc zilele calde de toamnă, când soarele încă răsare voios şi gradele încă urcă generos. Cu doi copii viața pare de multe ori mai complicată, mai agitată, dar noi, în mare parte din timp, reuşim să păstrăm un echilibru în toate.
Mult din acest echilibru s-a creat pe câteva aspecte esențiale unei familii: sănătate, timp de calitate, păstrarea unei rutine, ieşirea din rutină. Hai să vă zic la ce mă refer!
Sănătate fizică
Cu toții ştim că atunci când toată lumea din casă e sănătoasă, niciun muc nu ne supără, nicio tuse nu ne strică nopțile, există energie şi dorință de orice trebuie sau ne dorim să facem.
Astfel pun mare accent pe o alimentație echilibrată, atât în ce îi priveşte pe copii, cât şi pe noi adulții (ciocolata pe ascuns nu se pune). De asemenea, ieşitul afară pe orice tip de vreme şi somnul mi se par foarte importante. Pe lângă toate astea, aşa cum am învățat încă de mică, în lunile cu „r” servim câte un D.
Vitamina D. De la mic la mare, după micul dejun, copiii întind, după caz, mâna sau gura, iar noi ne căutăm cutia cu inițiala numelui pe ea. Țin foarte mult la acest obicei, după ce, acum vreun an, soțul meu a răcit foarte urât, a contactat un virus care l-a răpus 4 zile la pat cu frisoane, febră, fără putere şi energie.
Atunci a trebuit să fiu şi mamă şi tată, să alerg cu doi copii mici după mine pentru a face piață, mâncare, a-i duce în parc şi tot ce se mai cerea. (A fost greu!!) De aceea am înțeles cât de important e să ne ajutăm puțin organismul, inclusiv noi adulții.
Sofia mă întreabă adesea de la ce vine D din vitamina D.
Eu, la început, îi dădeam explicații despre imunitate, sănătatea oaselor, a muşchilor, a dinților, până mi-am dat seama că ar fi mai uşor de înțeles că D vine de la Dragostea ce ne-o purtăm unul altuia, de la numele lui tati care e regele familiei şi trebuie să rămână puternic şi de la Doi: doi copii/doi părinți, doi băieți/două fete, cum îi place ei să ne împartă uneori.
În speranța că vom reuşi să ne păstrăm în parametri normali cât mai mult, să nu fie nevoie de doctori, cumpărături de nevoie la Farmacia la Preț Mic, şervețele şi antitermice, îmi permit să planific întâlniri de joacă cu prietenii, weekenduri la munte, plimbări în natură şi să aşteptăm cuminți Crăciunul.
Timp de calitate
Fără să exagerez cu nimic, consider că un timp de calitate în familie ajută la sănătatea noastră emoțională şi fizică la fel de mult ca cele de mai sus.
Cine a spus „Minte sănătoasă în corp sănătos” a surprins perfect importanța lucrurilor. Prin timp de calitate înțeleg multe: de la joacă împreună, la gătit împreună, privit un film aliniați toți patru pe canapea sau alergat după o minge.
Încercăm să găsim timp pentru a asculta cu adevărat, a privi cu atenție unii spre alții, a oferi iubire. Uneori ne iese mai bine, alteori deloc, dar mereu e pe lista de priorități.
Păstrarea rutinei
Eu sunt omul care are nevoie să revină mai mereu la un set de reguli acceptate, la o rutină autoimpusă, la un soi de program. Mi se pare că toate acestea ne ajută să ne găsim liniştea după zile mai grele, să ştim ce să ne dorim când avem o ieşire nedorită din rutină.
Un exemplu la îndemână e rutina cafelei de dimineață, care îmi dă o stare de bine, a ieşitului afară după prânz, a cititului înainte de somn.
Ieşirea din rutină
Rutina ar fi o corvoadă fără pauze, echilibrul familiei s-ar duce la vale dacă totul ar fi la fel în fiecare zi.
Când zic ieşire din rutină, zic de fapt zile când nu trebuie să gătim, ci să mâncăm în oraş, nu trebuie să fim acasă, ci plecați într-o minivacanță (fie ea şi la bunici), când nu trebuie să fim cu toții, putem ieşi în oraş doar unul (ideal părinții împreună fără copii). Sigur înțelegeți despre ce ieşire din rutină vorbesc!
Pe scurt, viața în patru are nevoie de o vitamină cu dragoste pentru a păstra echilibrul!