Instalarea unui nou sistem de operare

Pentru a instala un nou sistem de operare determinati ordinea de instalare. Daca instalati o distributie Linux care doriti sa ruleze alaturi de Windows, aveti nevoie sa instalati intai Windows si apoi Linux. Acest lucru se datoreaza faptului ca Windows are un incarcator foarte strict de boot, care trebuie sa aiba loc inainte sa fie instalat Linux-ul pentru ca, altfel, Windows-ul nu se va incarca.

Introduceti discul de instalare; rulati si reporniti computerul. Daca doriti, puteti intra in BIOS apasand tasta Setup desemnata in timpul procesului de boot-are. Cheia va fi afisata pe acelasi ecran cu logo-ul producatorului.

Daca instalati un sistem Linux inainte de instalare, verificati-l. Cele mai multe distributii Linux vin cu o copie care poate fi incarcata direct de pe discul de instalare. Acest lucru va va permite sa faceti un „test drive” noului sistem de operare, inainte de a demara procesul de instalare. Odata ce sunteti gata sa instalati, dati clic pe programul de instalare de pe desktop. Acest lucru este posibil numai cu distributiile Linux. Cele Windows nu va vor permite sa testati sistemul de operare inainte de a-l instala.

In continuare, asteptati ca programul de instalare sa se incarce. Indiferent de sistemul de operare pe care il alegeti, programul de instalare va avea nevoie sa copieze cateva fisiere in computer inainte de a putea continua. Acest lucru poate dura cateva minute, in functie de viteza hardware-ului pe care il are computerul.

Dupa aceea, introduceti cheia produsului. Daca instalati Windows 8, va trebui sa introduceti cheia produsului inainte de a incepe instalarea. Versiunile de Windows mai vechi va vor cere cheia dupa ce instalarea este completa. Utilizatorii de Linux nu vor avea nevoie de o cheie a produsului, decat daca este o versiune cumparata, cum ar fi Red Hat.

Pentru formarea partitiilor, daca instalati un sistem Windows, va trebui sa alegeti ce partitie a hard-disk-ului doriti sa instalati. Daca instalati un sistem Linux, partitia trebuie sa fie formatata in formatul Ext4.

Cand instalarea Windows este completa, veti avea nevoie sa creati un nume de utilizator si sa va instalati driverele si programele, dar asigurati-va inainte ca sunt actualizate. Aveti in vedere si instalarea unui antivirus daca intentionati sa va conectati la internet.

Lasă un răspuns